środa, 3 sierpnia 2011

JAK U MAMUSI - niezapomniane racuszki z jabłkami

Miło sobie czasem przypomnieć czasy, kiedy mamusia nas karmiła. Pamiętacie placki z jabłuszkami i cukrem pudrem? Otóż okazuje się, że ich przygotowanie jest dziecinnie proste i szybkie. Oto przepis w jaki sposób możemy podarować sobie odrobinę rozkoszy z dawnych czasów.


Składniki:
jedno dorodne słodkie jabłuszko
jedno jajo
mąka
zsiadłe mleko
łyżka cukru
szczypta cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
olej

Do miseczki wrzucamy jajko, mąkę, zsiadłe mleczko, cukier i szczyptę cynamonu. Roztrzepujemy wszystko na gładką masę. Mąki najpierw wrzucamy ze dwie łyżki stołowe, potem dodajemy jeśli masa jest za rzadka, musi ładnym, dość gęstym strumieniem spływać z łyżeczki.
Następnie obieramy jabłko i kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy je do ciasta,
mieszamy.
Na patelni podgrzewamy olej i nakładamy placki tak, aby w każdym placku znalazło się jabłko. Smażymy placki z obu stron na złoto.

Posypujemy cukrem pudrem i jeeeemy!:)

4 komentarze:

  1. Tak, tak.... moja mamusia też takie robiła i czasami robi do nadal. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile tej maki i mleka? to chyba podstawowa informacja w przepisach...

    OdpowiedzUsuń

FeedCount

Odwiedzili nas