środa, 14 września 2011

CUKIERKI DOMOWE, karmelki pysznościowe;)

Nie będziemy się nad tym przepisem rozpisywali, bo jest zbyt prosty, żeby go utrudniać oratorskimi popisami;) Zapraszamy do zrobienia domowych cukierków:


Składniki:
250 ml śmietanki 18%
10 łyżek cukru
60 gram masła
esencja waniliowa

Śmietanę, cukier i esencję wlać do garnka i gotować na dużym ogniu ciągle mieszając. Gdy powstanie toffi, zdjąć z ognia i dodać masło. Całość mieszać, aż masa się ujednolici i będzie gładziutka. Gdy toffi troszkę przestygnie można formować cukierki. Polecamy wlanie masy do miękkich foremek na lód i wstawienie do lodówki, lub wyłożenie na płaską tackę i krojenie po ostygnięciu:)

12 komentarzy:

  1. to takie domowe krówki! super:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają na nieprzyzwoicie pyszne. Mam nadzieję, że ciągną się należycie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym takie... szukam przepisu na takie karmelki z coffee heaven, może te smakują podobnie?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmm... i nic więcej nie napiszę, albo coś... wielka szkoda, że nie można z monitora jednego skubnąć. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Są pyszne :) ale chyba za długo gotowałam bo wyszły kruche :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje wyszły blade i generalnie bardzo mało ich było, ale i tak cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie jestem w trakcie robienia i już wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ile tego wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają pysznie *o* Myślałam że mam śmietanke 18% i że zrobie sobie te karmelki, patrze do lodówki a tam nie ma :/ No nic, trzeba będzie iść do sklepu :D

    OdpowiedzUsuń