wtorek, 11 października 2011

CUKIERKI DOMOWE 3 - guziczki jadalne

Te kolorowe cukierki robiła nasza babcia. Kiedyś barwniki spożywcze nie były aż tak zróżnicowane, dlatego kolory babcine były nieco bardziej monotematyczne. Dziś pole do popisu jest dużo większe, zapraszamy więc do eksperymentowania:)

UWAGA! Przepis zawiera surowe jaja kurze, zalecamy więc użycie jajek z wiadomego źródła, np. od cioci Wiesi od "domowych" kurek;)


Składniki
Papier do pieczenia
1,5 szklanki cukru pudru
2 białka jajek
1/4 łyżki do herbaty soku z cytryny
Barwniki spożywcze
Zapach do ciast (może być waniliowy, lub kilka różnych)

Wyłóżcie blachę do pieczenia papierem. Do miski wrzućcie białka jaj, sok z cytryny i cukier puder. Mieszajcie robotem kuchennym na niskich obrotach przez ok. 1 minutę, potem na najwyższych obrotach przez 10 minut. Masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest zbyt gęsta, możecie w trakcie mieszania dodać łyżeczkę od herbaty przegotowanej zimnej wody.
Rozłóżcie masę do tylu małych miseczek ile smaków, lub kolorów chcecie uzyskać. Dodajcie kilka kropelek zapachu do ciast i kilka kropel barwnika do miseczki.
A teraz formujemy ciastka:)
Masę z miseczki przełóżcie do małej torebeczki foliowej. Odetnijcie rożek robiąc maleńką dziurkę. Nakładajcie masę małymi porcjami wyciskając na papier do pieczenia.
Odłóżcie blachę z cukierkami w zimne suche miejsce do wyschnięcia, na całą noc.
Rano cukierki będą gotowe!:)

3 komentarze:

  1. Fajowe :) bardzo mi się podobają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aale cudo...nie tylko do wcinania bezpośrednio - jak muszą genialnie się prezentować w formie ozdoby do ciastek! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gówno gówno dupa dupa

    OdpowiedzUsuń

FeedCount

Odwiedzili nas