wtorek, 4 października 2011

ZUPA TAJSKA - najprostsza zupa świata

Kuchnia tajska wbrew pozorom jest bardzo prosta. Opiera się na zaledwie kilku podstawowych składnikach. A przerażenie jakie ogarnia początkujących kucharzy zabierających się do przygotowania tajskich dań jest spore. Może to ta egzotyka mleka kokosowego i trawy cytrynowej...?
Spróbujmy zatem. Tajska zupa. Podejrzewamy, że to ta jedna z najprostszych na świecie, choć na pewno nie najtańsza (za co z góry przepraszamy);)


Składniki
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
kilka posiekanych płatków imbiru
1/4 jalapeno (można mniej, można więcej)
Kilkanaście świeżych muli
2 szklanki mleka kokosowego
Pół szklanki białego wina
1 łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej
sok z 1 limonki
2 posiekane pomidory
pieprz
kolendra

Na dno garnka wlewamy oliwę, po jej rozgrzaniu wrzucamy posiekane czosnek oraz imbir. Około 20-30 sekund podsmażamy. Dorzucamy mule i posiekaną jalapeno. Mieszamy, aż składniki nieco się połączą. Zalewamy mlekiem kokosowym, winem i dodajemy trawę cytrynową. Przykrywamy całość przykrywką i dusimy dopóki muszelki się nie pootwierają. Dorzucamy pomidory, sok z limonki i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Dusimy dwie, trzy minuty, wrzucamy posiekaną kolendrę, mieszamy i zupa jest gotowa:)

UWAGA! Ponieważ czasem ciężko jest dostać mule - wymiennie można zastosować krewetki tygrysie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

FeedCount

Odwiedzili nas