wtorek, 22 maja 2012

POLĘDWICA W TRUSKAWKACH - OBIAD IŚCIE KRÓLEWSKI

Buszowanie po lodówce: polędwica, trochę truskawek, roszponka, w zamrażalniku groszek zielony, w szafce ryż. Składniki nie brzmią może królewsko, ale zapewniamy, że można zrobić z nich iście królewski obiad. Inspirację znaleźliśmy na jednym z naszych ulubionych blogów: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/poledwiczki_truskawki/przepis.html


Składniki:

250 g truskawek
4 łyżki stołowe octu balsamicznego
Półtorej łyżki stołowej cukru pudru
1 polędwica wieprzowa, około 200 - 230 g
Pół szklanki bulionu (najlepiej sprawdza się mrożenie w woreczkach resztek rosołu – nie dodawajcie do sosu kostki rosołowej!)
Kilka łyżek stołowych oliwy
Sól, pieprz


Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do miski, zalewamy octem balsamicznym, posypujemy cukrem pudrem, obficie świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i odstawiamy. Polędwicę kroimy w plastry (plastry ok. 1 cm dość szybko się wysmażą, my kroimy 2-centymetrowe, ale jest to kwestia gustu – znawcy mówią, że polędwica nie może być sucha). Plastry posypujemy z obu stron solą i świeżo mielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (użyjcie tej z wytłoczyn, ma wyższą temperaturę spalania od oliwy z pierwszego tłoczenia i jest tańsza). Kładziemy mięso, smażymy po dwie minuty z każdej strony na dużym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień do minimum, nakrywamy pokrywką i smażymy jeszcze po 3, 4 minuty z każdej strony. Następnie zdejmujemy mięso z patelni i rozkładamy na talerzach.

Patelnia po polędwicy wraca na ogień. Wlejcie bulion i zagotujcie. Następnie na patelnię wrzućcie truskawki razem z zalewą. Podsmażcie wszystko ok. minuty, dwóch. Jeśli będziecie je podgrzewać dłużej – truskawki się rozciapią!:) Możecie doprawić jeszcze odrobiną cukru, pieprzem lub nawet solą, musicie dobrze wyczuć balans między kwaśnym octem a słodką truskawką. Na koniec oprószcie wszystko łyżeczką mąki. Zamieszajcie dobrze. Po 30 sekundach wyłóżcie na mięso truskawki wraz z całym sosem.

W następnej notce podpowiemy z czym podawać nasze polędwiczki: czyli ryż z groszkiem i sałatka z awokado.

1 komentarz: