poniedziałek, 19 listopada 2012

CIASTECZKA Z DYNI

Proste ciasteczka pachnące piernikiem:)



Składniki 3 szklanki pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki miękkiego masła
1,5 szklanki cukru
1 szklanka puree z dyni
1 ubite jajo
1 laska wanilii
170 g mlecznej czekolady
0,5 szklanki orzechów włoskich lub laskowych i rodzynek

Dynię kroimy w kostkę i rozgotowujemy na patelni, rozcieramy na puree. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę i sól mieszamy. Ubijamy do puszystości masło z cukrem i jajem. Zmniejszamy obroty i dodajemy puree z dyni i ziarenka z laski wanilii. Dodajemy przesianą mąkę z przyprawami. Wsypujemy pokruszoną czekoladę. Delikatnie mieszamy. Nakładamy na papier pergaminowy łyżką porcje ciasta, zachowując spore odległości pomiędzy ciastkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, aż się lekko zrumienią. MNIAM!

2 komentarze:

FeedCount

Odwiedzili nas