czwartek, 6 października 2011

CUKIERKI DOMOWE 2 - żelowane owoce

Drodzy, teraz ponownie to, co tygrysy lubią najbardziej. Zdrowe domowe słodycze.


Składniki
olej
Pół kilo owoców (truskawki, pokrojone kawałki ananasa, pokrojone jabłko, jagody)
Trzy czwarte szklanki cukru
Pół szklanki wody
Dwie i 1/2 łyżki stołowe żelatyny
2 łyżki od herbaty startej skórki cytrynowej
1 łyżka od herbaty soku z cytryny

Do garnka wrzucamy owoce (lub jeden rodzaj owoców, w zależności od gustu), zalewamy je wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i przez 5 do 8 minut mieszamy dopóki owoce się nie rozpadną. Dorzucamy żelatynę i cukier. Znów doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy na małym ogniu dopóki nie zredukuje się sok, a mieszanka nie zacznie robić się gęsta i lekko brązowa (powinna po ok. 20 minutach mieszania na małym ogniu). Wrzucamy skórkę z cytryny i sok z cytryny do mikstury, mieszamy. Po 2 minutach wykładamy masę do nasmarowanego lekko olejem, płaskiego naczynia. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 16-20 godzin.

Po ostygnięciu wykładamy masę na stół, kroimy w kostkę. Każdą kosteczkę obtaczamy w cukrze (lub cukrze pudrze - rzecz gustu) i możemy podawać:)

10 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo kusząco..mniam..

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo... Jakie fajne! Szkoda tylko, że trzeba czekać aż tak długo na degustację... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe!
    Sięgnę po jedną kosteczkę,o.k?

    OdpowiedzUsuń
  4. swietny pomysł. Jerdno mnie tylko dziwi - żelatyna do wrzenia? Zawsze sie wszak mówi, zeby jej nie gotowac?

    OdpowiedzUsuń
  5. ale extra pomysł,rewelacyjne kosteczki, uwielbiam takie galaretki, ale nawet nie myślałam, że można je zrobić domowym sposobem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł super, tylko gotowanie z żelatyną???

    OdpowiedzUsuń
  7. ale fajne kosteczki, smakowite

    OdpowiedzUsuń
  8. mi wyszły świetnie

    OdpowiedzUsuń
  9. chętnie spróbuje

    OdpowiedzUsuń

FeedCount

Odwiedzili nas