Postanowiliśmy więc z okazji akcji organizowanej przez Gotujemy po polsku! (której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl) umieścić przepisy na trzy zupy rodem z polskich ziem.
Oto miejsce pierwsze, subiektywnie, za najlepszą polską zupę uważamy rosołek!
Gotowała go nasza mama, gotowała babcia, najlepszy na kaca, najlepszy w chorobie, najlepszy na gorąco, z kluseczkami lub bez. Niezastąpiony.
Zupka również opiera się na naszej "podstawie zupnej" z poprzednich dwóch postów:)
Składniki
- pęczek włoszczyzny, lub osobno: 3 marchewki, jedna duża pietrucha, pół selera, por
- cebula
- kostka rosołowa (cała kostka wołowa)
- kura, lub (wersja chudsza) 4 pałeczki kurczaka, kilka skrzydełek, kawałek pręgi
- liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
Zaczynamy od zagotowania pełnego garnka wody, wrzucamy kostkę i kurę (lub te części mięsa, które mamy - na samym początku zagotujmy pręgę, gotuje się do miękkości ok. 2 godzin). Niech kura pogotuje się z 15 minut. W tym czasie kroimy włoszczyznę i cebulę w słupki. Cebulkę opiekamy nad palnikiem. Po 15 minutach wrzucamy warzywa do wody. Solimy, pieprzymy, wrzucamy kilka liści laurowych.
Taki wywar musi z godzinę, półtorej pogotować się, pod przykryciem, na małym ogniu. Im dłużej rosół bulgocze, tym większej mocy wywar nabierze. Na talerzu posypujemy go poszatkowaną natką pietruszki.
Smakuje z kluseczkami domowej roboty.
Voila!
a po co ta kostka - tradycyjnie tak?
OdpowiedzUsuńCzasem tradycji trzeba pomóc, a można użyć kostki produkcji polskiej;) A tak serio, to oczywiście można się bez kostki obejść. Przepis jest jednak autorski i polecamy dorzucenie kostki, co skraca czas nabierania mocy przez wywar, a co za tym idzie, oszczędza prąd tudzież gaz:)
OdpowiedzUsuńDokładnie- zgadzam się z Pyzą. Jeśli warzyw i mięsa wystarczająco, to kostka już do niczego niepotrzebna :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej:) jeśli wystarczająco, to też uważamy, że niepotrzebna:)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy widzieliście konkurs dla blogerów na www.dniherbaty.pl (zakładka Herbata z dodatkami)>? Myślę, że możecie zajrzeć i próbować, więcej osób o Was usłyszy a wart, zeby tak sie stało ;)
OdpowiedzUsuń