piątek, 13 stycznia 2012

ZAPIEKANKA, czyli spożytkowanie "resztek":)

"Nie marnuj jedzenia", zawsze mama powtarzała, ale dopóki człowiek na swoje nie pójdzie, sentencji do końca nie rozumie. Oto przepis na obiad bonusowy, czyli stworzony ze wszelkich kolorowych zdatnych pozostałości i skrawków warzyw.

Przygotowaliśmy go na bazie zasobów naszej lodówki. Doskonale jednak będą do tego dania pasowały pieczarki, papryka, czy np. kiełki.


Składniki
Zapiekanka:
ziemniaki
marchewka
cukinia
kawałki kurczaka (lub innego mięsa z obiadu)
pomidor
oliwa
tymianek, pieprz, sól
sos:
biały serek (lub jogurt)
oregano
koperek
czosnek
cytryna, sól, pieprz

Naczynie żaroodporne nasmarujcie oliwą. Na dnie ułóżcie pokrojone w grube plastry ziemniaki, posypcie tymiankiem, pieprzem i solą. Na ziemniakach ułóżcie plastry marchewki, posólcie odrobinę. Jeśli z obiadu został Wam kurczak lub inne mięso, pokrójcie je drobno i ułóżcie na warzywach. Naczynie nakryjcie pokrywką i wstawcie do nagrzanego do ok. 220 stopni piekarnika na min. 20 minut. W tym czasie pokrójcie cukinię i pomidory w plastry oraz zróbcie sos - twarożek (lub jogurt) zmieszajcie z wyciśniętym czosnkiem i przyprawami.
Po 20 minutach sprawdźcie widelcem, czy ziemniaki są prawie gotowe. Jeśli widelec wchodzi w nie trochę opornie, ale daje radę je przebić, wyjmijcie zapiekankę na chwilę z pieca, ułóżcie na ziemniakach plastry cukinii i pomidora, znów posypcie tymiankiem, pieprzem i solą. Na górę nałóżcie przygotowany sos. Zapiekajcie kolejnych 15-20 minut w 200 stopniach, ale już bez przykrycia. Wszystko ładnie zbrązowieje.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Takie resztkowe zapiekanki to świetna metoda na prosty i szybki obiad.

    OdpowiedzUsuń