czwartek, 12 kwietnia 2012

MIZERIA PO JAPOŃSKU, czyli ogórki z sezamem

Przedstawiamy przepis na prostą sałatkę, doskonałą do dań mięsnych. Jest wiosna, widzieliśmy już pierwsze ogórki gruntowe w warzywniaku, ale jak wyczarować z nich Japonię?


SKŁADNIKI
kilka świeżych ogórków
sezam
olej sezamowy
ostra papryczka
szczypta soli

Ogórki obieramy (można niedokładnie:) i kroimy w plastry lub słupki. Wrzucamy do miseczki, dodajemy łyżkę do herbaty oleju sezamowego, sól, mieszamy. Na koniec możemy (ale nie musimy) dodać drobniutko posiekany kawałek ostrej papryczki. Przykrywamy miseczkę i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. W międzyczasie na suchej patelni rumienimy stołową łyżkę białego sezamu (uwaga, nie spalcie ziaren, powinna wystarczyć im zaledwie minuta). Po godzinie wyjmujemy miseczkę i dodajemy sezam. Sałatka gotowa, smacznego!

1 komentarz:

  1. z pewnością fajnie chrupiące są takie ogóreczki:)

    OdpowiedzUsuń