środa, 26 października 2011

BENTO, gdy znudzą się kanapki

Idąc za Wikipedią:
Bento (弁当 bentō) porcja jedzenia, na ogół dla jednej osoby, przygotowana i zapakowana na wynos domowym sposobem, forma lunchu popularna w Japonii. Tradycyjne bento składa się z ryżu, ryby lub mięsa i jednego lub więcej rodzajów gotowanych, lub peklowanych warzyw, ułożonych w artystyczny sposób w pudełku.

Kultura jedzenia w Polsce łatwo akceptuje napływy z dalekich krajów, ale bento, choć zalewające powodziowymi wręcz falami daleki wschód dopiero u nas raczkuje. Co więc uruchomi wyobraźnię wszystkich tych, którym znudziły się standardowe kanapki z szynką i serem pakowane przed pracą do teczek? Może poniższe zdjęcia:)





poniedziałek, 17 października 2011

Jesteśmy wyróżnieni przez Bikonta!!!:)

Chwalimy się.
Nasz przepis na kebaba na zimno został wyróżniony w jednym z zadań konkursu na kulinarnego bloga roku:)
http://www.kulinarnyblogroku.pl/wyniki/werdykt

wtorek, 11 października 2011

CUKIERKI DOMOWE 3 - guziczki jadalne

Te kolorowe cukierki robiła nasza babcia. Kiedyś barwniki spożywcze nie były aż tak zróżnicowane, dlatego kolory babcine były nieco bardziej monotematyczne. Dziś pole do popisu jest dużo większe, zapraszamy więc do eksperymentowania:)

UWAGA! Przepis zawiera surowe jaja kurze, zalecamy więc użycie jajek z wiadomego źródła, np. od cioci Wiesi od "domowych" kurek;)


Składniki
Papier do pieczenia
1,5 szklanki cukru pudru
2 białka jajek
1/4 łyżki do herbaty soku z cytryny
Barwniki spożywcze
Zapach do ciast (może być waniliowy, lub kilka różnych)

Wyłóżcie blachę do pieczenia papierem. Do miski wrzućcie białka jaj, sok z cytryny i cukier puder. Mieszajcie robotem kuchennym na niskich obrotach przez ok. 1 minutę, potem na najwyższych obrotach przez 10 minut. Masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest zbyt gęsta, możecie w trakcie mieszania dodać łyżeczkę od herbaty przegotowanej zimnej wody.
Rozłóżcie masę do tylu małych miseczek ile smaków, lub kolorów chcecie uzyskać. Dodajcie kilka kropelek zapachu do ciast i kilka kropel barwnika do miseczki.
A teraz formujemy ciastka:)
Masę z miseczki przełóżcie do małej torebeczki foliowej. Odetnijcie rożek robiąc maleńką dziurkę. Nakładajcie masę małymi porcjami wyciskając na papier do pieczenia.
Odłóżcie blachę z cukierkami w zimne suche miejsce do wyschnięcia, na całą noc.
Rano cukierki będą gotowe!:)

czwartek, 6 października 2011

CUKIERKI DOMOWE 2 - żelowane owoce

Drodzy, teraz ponownie to, co tygrysy lubią najbardziej. Zdrowe domowe słodycze.


Składniki
olej
Pół kilo owoców (truskawki, pokrojone kawałki ananasa, pokrojone jabłko, jagody)
Trzy czwarte szklanki cukru
Pół szklanki wody
Dwie i 1/2 łyżki stołowe żelatyny
2 łyżki od herbaty startej skórki cytrynowej
1 łyżka od herbaty soku z cytryny

Do garnka wrzucamy owoce (lub jeden rodzaj owoców, w zależności od gustu), zalewamy je wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i przez 5 do 8 minut mieszamy dopóki owoce się nie rozpadną. Dorzucamy żelatynę i cukier. Znów doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy na małym ogniu dopóki nie zredukuje się sok, a mieszanka nie zacznie robić się gęsta i lekko brązowa (powinna po ok. 20 minutach mieszania na małym ogniu). Wrzucamy skórkę z cytryny i sok z cytryny do mikstury, mieszamy. Po 2 minutach wykładamy masę do nasmarowanego lekko olejem, płaskiego naczynia. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 16-20 godzin.

Po ostygnięciu wykładamy masę na stół, kroimy w kostkę. Każdą kosteczkę obtaczamy w cukrze (lub cukrze pudrze - rzecz gustu) i możemy podawać:)

wtorek, 4 października 2011

ZUPA TAJSKA - najprostsza zupa świata

Kuchnia tajska wbrew pozorom jest bardzo prosta. Opiera się na zaledwie kilku podstawowych składnikach. A przerażenie jakie ogarnia początkujących kucharzy zabierających się do przygotowania tajskich dań jest spore. Może to ta egzotyka mleka kokosowego i trawy cytrynowej...?
Spróbujmy zatem. Tajska zupa. Podejrzewamy, że to ta jedna z najprostszych na świecie, choć na pewno nie najtańsza (za co z góry przepraszamy);)


Składniki
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
kilka posiekanych płatków imbiru
1/4 jalapeno (można mniej, można więcej)
Kilkanaście świeżych muli
2 szklanki mleka kokosowego
Pół szklanki białego wina
1 łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej
sok z 1 limonki
2 posiekane pomidory
pieprz
kolendra

Na dno garnka wlewamy oliwę, po jej rozgrzaniu wrzucamy posiekane czosnek oraz imbir. Około 20-30 sekund podsmażamy. Dorzucamy mule i posiekaną jalapeno. Mieszamy, aż składniki nieco się połączą. Zalewamy mlekiem kokosowym, winem i dodajemy trawę cytrynową. Przykrywamy całość przykrywką i dusimy dopóki muszelki się nie pootwierają. Dorzucamy pomidory, sok z limonki i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Dusimy dwie, trzy minuty, wrzucamy posiekaną kolendrę, mieszamy i zupa jest gotowa:)

UWAGA! Ponieważ czasem ciężko jest dostać mule - wymiennie można zastosować krewetki tygrysie.

FeedCount

Odwiedzili nas