piątek, 17 lutego 2012

CUKIERKI DOMOWE 3 - jak zrobić toffi

Wracamy do tradycji umieszczania przepisów na cukierki domowej roboty. Tym razem przymierzyliśmy się do toffi. Co myślicie o takim przepisie?



Składniki
500 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego (lub śmietany kremówki)
2 łyżki stołowe wody
1 szklanki cukru
1/2 kostki masła
ziarenka z laski wanilii


Masło rozpuszczamy w garnku razem wodą (uwaga, garnek musi mieć grube dno). Dodajemy mleko, cukier i wyskrobujemy do środka laskę wanilii, doprowadzamy wszystko do wrzenia. Od tego momentu musimy cały czas mieszać. Gdy masa będzie beżowa, gęsta i zacznie się przypalać, wyłączcie ogień nie przestając mieszać masy. Po kilku minutach mieszania przelejcie do płaskiej foremki i wstawcie do lodówki. Po ok. 3-4 godzinach można kroić masę w dowolne formy.
Mniam:)

7 komentarzy:

  1. Przepis świetny! Uwielbiam toffi, a szczególnie takowe cukierki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie
    Czy musi być laska wanilii , bo nie mam ?

    OdpowiedzUsuń
  3. czy może byc margaryna

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy 09 12 2013 15 15 te cukierki robiła moja mama i były najpyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  5. wściekle słodkie, aż wykrzywia, mieszam i mieszam, gotuje się i gotuje i nie chce zgęstnieć - może zamiast zastygać 3-4 godziny, trzeba tyle mieszać ale się zaparłam - zobaczę co z tego wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę koniecznie zrobić sam w domu takie toffie, bo te sklepowe smakują zupełnie inaczej, o czym ostatnio się przekonałam sama

    OdpowiedzUsuń
  7. @ maja

    Te sklepowe w dodatku maja w składzie olej palmowy - bardzo szkodliwy - szczególnie dla dzieci i w połączeniu z nabiałem.
    Natomiast mam taki plan, coby dodać cukier waniliowy własnej roboty zamiast cukru i wanilii osobno;-)

    OdpowiedzUsuń