Wracamy do tradycji umieszczania przepisów na cukierki domowej roboty. Tym razem przymierzyliśmy się do toffi. Co myślicie o takim przepisie?
Składniki
500 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego (lub śmietany kremówki)
2 łyżki stołowe wody
1 szklanki cukru
1/2 kostki masła
ziarenka z laski wanilii
Masło rozpuszczamy w garnku razem wodą (uwaga, garnek musi mieć grube dno). Dodajemy mleko, cukier i wyskrobujemy do środka laskę wanilii, doprowadzamy wszystko do wrzenia. Od tego momentu musimy cały czas mieszać. Gdy masa będzie beżowa, gęsta i zacznie się przypalać, wyłączcie ogień nie przestając mieszać masy. Po kilku minutach mieszania przelejcie do płaskiej foremki i wstawcie do lodówki. Po ok. 3-4 godzinach można kroić masę w dowolne formy.
Mniam:)
Przepis świetny! Uwielbiam toffi, a szczególnie takowe cukierki :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie
OdpowiedzUsuńCzy musi być laska wanilii , bo nie mam ?
czy może byc margaryna
OdpowiedzUsuńAnonimowy 09 12 2013 15 15 te cukierki robiła moja mama i były najpyszniejsze.
OdpowiedzUsuńwściekle słodkie, aż wykrzywia, mieszam i mieszam, gotuje się i gotuje i nie chce zgęstnieć - może zamiast zastygać 3-4 godziny, trzeba tyle mieszać ale się zaparłam - zobaczę co z tego wyjdzie
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić sam w domu takie toffie, bo te sklepowe smakują zupełnie inaczej, o czym ostatnio się przekonałam sama
OdpowiedzUsuń@ maja
OdpowiedzUsuńTe sklepowe w dodatku maja w składzie olej palmowy - bardzo szkodliwy - szczególnie dla dzieci i w połączeniu z nabiałem.
Natomiast mam taki plan, coby dodać cukier waniliowy własnej roboty zamiast cukru i wanilii osobno;-)