wtorek, 13 listopada 2012

JAK ZAMARYNOWAĆ DYNIĘ? Zimy ciąg dalszy.

Podamy Wam przepis na naszą ulubioną dynię ze słoika. Trochę inną niż ta tradycyjna jaką pewnie mieliście okazję jeść u cioci na imieninach:)

Oto dynia marynowana na ostro z musztardą i miodem.

Składniki:
5-6 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
9 łyżek cukru
2 łyżki soli
2 liście laurowe
2 goździki
kilka ziaren ziela angielskiego
250 ml musztardy francuskiej
1,5 kg dyni
kilka łyżek miodu



Wodę musicie zagotować z octem, cukrem, solą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i musztardą. Zamieszajcie, doprowadźcie do wrzenia. Dynię obierzcie ze skóry, wyczyśćcie środek i pokrójcie w kostki. Słoiki trzeba najpierw wyparzyć we wrzątku albo w piekarniku. Pokrojoną dynię ułóżcie ciasno w słoikach, zalejcie ciepłą marynatą, do każdego słoika dodajcie łyżkę miodu (na duże słoiki 2 łyżki). Pasteryzujcie przez 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz