czwartek, 4 sierpnia 2011

SONO UN ITALIANO - tagliatelle ze szpinakiem:)

No to dziś lecimy z klasyką. Tagliatelle ze szpinakiem. Nic dodać nic ująć - tylko robić. Z góry przepraszamy, że fota nieostra, ale głód przyspieszył sesję;)


Składniki:
300-350g makaronu tagiatelle (jak już mamy być tacy fąfarafa italiano to polecamy tagliatelle sprowadzany z Włoch, choć tanio nie wychodzi, to jednak różnicę robi)
0,5kg mrożonego w liściach, lub świeżego szpinaku
10g żółtego sera
szklanka mleka, lub śmietany (co kto lubi)
1 cebula
4 ząbki czosnku
oliwa
parmezan
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Wrzucamy makaron na lekko osolony wrzątek, cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoto na oliwie. Szpinak wrzucamy na patelnię do cebulki, wciskamy dla towarzystwa czosnek. Dusimy wszystko razem przez około 10-15 min na małym ogniu.
Do szpinaku dodajemy pokruszony ser, śmietanę (lub mleko), oraz przyprawy (gałkę, sól, pieprz).

Wszystko razem mieszamy i dusimy przez następne 5-10 min.

I na koniec wrzucamy na patelnię ugotowany tagliatelle, mieszamy i pac na talerz posypując parmezanem:)
Italio dzień dobry!

1 komentarz:

FeedCount

Odwiedzili nas