Co tu dużo opisywać, proste jak barszcz;)
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka musztardy
2 łyżki startej cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu płynnego
100 ml. białego wina, sól, świeżo mielony pieprz
Smarujemy naczynie żaroodporne odrobiną oliwy. Pierś kurczaka kroimy w plastry i układamy na dnie. Musztardę mieszamy ze startą na tarce cebulą, oliwą, winem, solą i pieprzem. Sosem zalewamy mięso. Naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy w tej temperaturze około 45 minut.
Wyjmujemy na chwilę naczynie i kurczaka polewamy łyżką miodu. Wstawiamy jeszcze na 15-20 minut, żeby miód lekko skarmelizował. Podajemy z ryżem.
Moje smaki! Bardzo smaczny pomysł na kurczaka!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Uwielbiam dania z kurczakiem w roli głównej, pyszny sposób, ja dziś testuję przepis Pascala(kuchnia lidla) na kurczaka po amerykańsku, zapowiada się pysznie:)
OdpowiedzUsuń