Idąc za Wikipedią:
Szpinak (Spinacia L.) – rodzaj roślin z rodziny komosowatych obejmujący trzy gatunki, pochodzące ze środkowo-zachodniej Azji. Spośród nich szeroko znanym, cenionym jako roślina warzywna i uprawianym na całym niemal świecie jest szpinak warzywny (Spinacia oleracea L.), zarazem gatunek typowy rodzaju.
Poza tym to niesamowicie bogate źródło wit.C i żelaza. Dobre więc na kaca, hmm?;) Dziś polecamy coś na sobotnio-niedzielne śniadanie: omlet ze szpinakiem i jogurtem.
Składniki:
Spora garść szpinaku
1 pomidor
3 jajka
2 mniejsze ziemniaki lub jeden duży
sól
pieprz
oliwa
jogurt naturalny (im gęstszy tym lepiej)
Rozgrzewamy oliwę na patelni, układamy pokrojonego w cienkie plastry ziemniaka. Po praru minutach na większym ogniu podlewamy wodą i przykrywamy przykrywką. Dusimy ziemniaki do miękkości. W misce roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem, jak już lekko napulchnimy jajka - dodajemy szpinak i pokrojonego w plastry pomidora. Jajka z dodatkami wlewamy na patelnię. Smażymy pod przykryciem aż do ścięcia jajek na górze omletu. Smarujemy jogurtem, składamy na pół i gotowe:)
Dla mnie taki omlet moglby byc na sniadanie, obiad i kolacje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie omlety :)
OdpowiedzUsuńhttp://polkazprzyprawami.blox.pl