środa, 10 sierpnia 2011

OMLET Z WITAMINAMI, bo któż nie lubi jajek;)

Idąc za Wikipedią:
Szpinak (Spinacia L.) – rodzaj roślin z rodziny komosowatych obejmujący trzy gatunki, pochodzące ze środkowo-zachodniej Azji. Spośród nich szeroko znanym, cenionym jako roślina warzywna i uprawianym na całym niemal świecie jest szpinak warzywny (Spinacia oleracea L.), zarazem gatunek typowy rodzaju.

Poza tym to niesamowicie bogate źródło wit.C i żelaza. Dobre więc na kaca, hmm?;) Dziś polecamy coś na sobotnio-niedzielne śniadanie: omlet ze szpinakiem i jogurtem.


Składniki:
Spora garść szpinaku
1 pomidor
3 jajka
2 mniejsze ziemniaki lub jeden duży
sól
pieprz
oliwa
jogurt naturalny (im gęstszy tym lepiej)

Rozgrzewamy oliwę na patelni, układamy pokrojonego w cienkie plastry ziemniaka. Po praru minutach na większym ogniu podlewamy wodą i przykrywamy przykrywką. Dusimy ziemniaki do miękkości. W misce roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem, jak już lekko napulchnimy jajka - dodajemy szpinak i pokrojonego w plastry pomidora. Jajka z dodatkami wlewamy na patelnię. Smażymy pod przykryciem aż do ścięcia jajek na górze omletu. Smarujemy jogurtem, składamy na pół i gotowe:)

2 komentarze:

FeedCount

Odwiedzili nas