wtorek, 16 sierpnia 2011

OGÓRKI MAŁOSOLNE

Mamy znajomego Brytyjczyka, który ich nienawidzi, szerokim łukiem omija, a jak wyjmujemy w pracy kanapkę z owym rarytasem - każe wychodzić z pokoju.
Jak to możliwe spytacie???
Ano możliwe, ale człowiek ów nie lubi też bigosu, pierogów i żurku, więc go olejmy.
Ogóreczki małosolne robią mamy, robią babcie i prababcie, róbmy więc też my:)


Składniki:
1 kilo ogóreczków
chrzan (korzeń i liść)
koper - dwie łodygi
4 ząbki czosnku
pół cebuli
dwa ziarna ziela angielskiego
czubata stołowa łyżka soli na 1/2 litra wody

Ogórki wkładamy do słoiczka (nie musi być gliniany, choć tak tradycja nakazuje) na przemian z pokrojonymi pozostałymi składnikami. Zalewamy wodą z solą. Jeśli zalejemy gorącą wodą - ogórki szybciej się ukiszą. My robimy to w chłodnej wodzie, nie robią się wtedy tak szybko wodniste.
Po dwóch, trzech dniach ogórki są gotowe.
UWAGA! Jeśli chcecie spowolnić kiszenie - wstawcie słoik po jednym dniu do lodówki, ogórki dłużej będą świeże.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

FeedCount

Odwiedzili nas