wtorek, 16 sierpnia 2011

SEZAMOWA PANNA COTTA, wow...

Teraz mała wariacja na temat panna cotty. Sezam.
Deser jest specyficzny, zapewne nie każdemu zasmakuje. Warto jednak spróbować.


Składniki
1 mała śmietana kremówka
pół szklanki mleka tłustego
1/4 szklanki cukru
Dwie łyżki żelatyny
2 łyżki zmielonego czarnego sezamu
1/4 szklanki miodu

(Przygotowanie sezamu: namoczcie ziarna w wodzie przez około godziny, wrzućcie na patelnię i mieszajcie dopóki nie zaczną podskakiwać. Potem możecie je wrzucić do młynka i zmielić)

Podgrzejcie w garnuszku mleko i śmietankę, dodajcie cukier i mieszajcie dopóki się nie rozpuści. Do garnuszka dodajcie żelatyny, znów mieszajcie do rozpuszczenia. Następnie dodajcie sezam, oraz połowę naszykowanego miodu, wymieszajcie dokładnie i zestawcie z gazu.
Po lekkim ostygnięciu mieszankę wlejcie do naczynek (najprościej do filiżanek). Wstawcie do lodówki.

Po zastygnięciu deseru przewracamy filiżanki do góry nogami i gotowy deser polewamy pozostałym miodem. Gotowe:)

2 komentarze:

  1. Takiej panny cotty to ja na oczy nie widzialam :)) Swietny pomysl z tym sezamem. Ciekawa jestem smaku.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. my wcześniej też nie widzieliśmy:) smak ciekawy, polecamy:) zawsze to coś innego:)

    OdpowiedzUsuń

FeedCount

Odwiedzili nas