piątek, 8 lipca 2011

CHŁOPAKI CHLEB PIEKĄ, czyli - to nie może być trudne!

Drodzy Państwo, przed nami przepis, według którego chleb piecze nikt inny jak FACET. Co to może oznaczać? Że albo facet ów lubi, umie, chce gotować, lub to, że ów przepis jest banalnie prosty. Oceńcie sami:)

ZAKWAS:
Wszystko, co do tego potrzebujemy, mamy zazwyczaj w domu, czyli mąkę i wodę. Mąka powinna być razowa, nie oczyszczona, a woda dobrej jakości, nie chlorowana.

Mąkę i wodę dodajemy porcjami, co 24 godziny. Garść mąki, najlepiej razowej, mniej więcej 100g mieszamy gruntownie z letnią wodą, aby otrzymać dość gęstą papkę konsystencji ciasta. To wszystko zostawiamy w cieple (optymalnie byłoby w pobliżu grzejnika). Co 12 godzin dobrze jest te papkę dokładnie wymieszać, tak, aby powstały pęcherzyki powietrza, znowu przykryć i odstawić w spokoju. Każdego dnia dodajemy garść mąki i trochę wody, do uzyskania konsystencji jak wyżej i tak przez 4-5 dni. Optymalna temperatura do rozwoju zakwasu to miedzy 25⁰ a 30° C.

Świeżo wyhodowany zakwas używamy od razu do upieczenia chleba.

Zasada brzmi: Tak długo, gdy zakwas nie zmienia drastycznie koloru, nie śmierdzi przeraźliwie, nie pleśnieje, możemy zakładać, że żyje i tylko czeka na pożywienie:)


CHLEBEK:
Składniki
- 0,5 kg mąki orkiszowej
- 25 dag mąki żytniej razowej
- 20 dag płatków owsianych
- 0,4 kg mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki z amarantusa
- 1,5 łyżki soli
- ziarna słonecznika jako dodatek
- 3/4 szklanki zakwasu
- ok. 3/4 l letniej wody

UWAGA! Jeżeli dodamy ok. 3 dag drożdży to skrócimy czas wyrastania ciasta. Ciasto tylko na zakwasie rośnie około 4 godziny.

Wszystkie suche składniki mieszamy, dolewamy zakwas i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie "odstawać" od ręki, około 10 -15 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu kiedy podwoi swoją objętość. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremek (2 foremki o wymiarach 40 cm) i zostawiamy na około 10 - 15 minut do podrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i wstawiamy chleb do pieczenia. Pieczemy 55 minut - po około 10 minutach obniżając temperaturę do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy chlebki z foremek i dopiekamy jeszcze 10 minut. Upieczone chleby wykładamy na suchą ściereczkę do odparowania.

Uwaga! Jeżeli nie mamy mąki orkiszowej i mąki z amarantusa, to dajemy 0,5 kg mąki żytniej razowej typu graham i 0.5 kg mąki pszennej.

No i chlebuś gotowy:)

1 komentarz:

  1. proszę o wyjaśnienie - 0,5 kg mąki orkiszowej i 1/2 szklanki (ok 10 dag) mąki z amarantusa zastąpić łącznie kilogramem mąki żytniej i pszennej? łącznie 1,85 kg mąki i do tego 2 foremki?

    OdpowiedzUsuń

FeedCount

Odwiedzili nas