piątek, 22 lipca 2011

PANA COTTA, wakacje są, więc huzia do Włoch!

Według WIKIPEDII: Panna cotta (wł. gotowana śmietanka), rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch (wymienia się regiony Emilia-Romania, Piemont lub Toskania). Śmietanę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami (wanilia, mus owocowy, skórka cytrusowa), a następnie wylewa do okrągłej foremki. Po przestudzeniu otrzymaną w ten sposób babeczkę wykłada się do góry dnem i przybiera, najczęściej owocami oraz sosem owocowym.

Ale czy to rzeczywiście takie proste?

Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 ml mleka
- 50 g cukru pudru
- stołowa łyżka cukru waniliowego
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- laska wanilii


Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy, do ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i cukier puder. Mieszamy wszystko aż do rozpuszczenia się cukru i żelatyny. Potem dodajemy śmietankę, cukier waniliowy i wyciągnięty z laski wanilii miąższ.
(Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wyciągamy wszystkie nasionka i miąższ i dodajemy do śmietanki, pozostałości laski również wrzucamy do garnka).
Podgrzewamy całość jeszcze chwilę, mieszając cały czas, zestawiamy z ognia.
Wlewamy masę do małych miseczek i odstawiamy do ostygnięcia, potem można włożyć miseczki do lodówki i po stężeniu podawać.

Włosi odwracają miseczki do góry nogami i podają pana cottę z musem malinowym, lub truskawkowym.
I tak się zastanawiamy jedząc ją właśnie, czy pana cotta to czasem nie jest najlepszy deser świata:>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

FeedCount

Odwiedzili nas