sobota, 23 lipca 2011

KEBAB PO POLSKU, piknikowo - więc na zimno

To na ogół drobna przekąska, która na pikniku może stać się daniem głównym, zależnie od apetytów. Danie typu roll z cudnie smakującą na zimno polską kurą na pewno nie zawiedzie piknikujących:)


Składniki:

2 łyżki mąki
1 jajko
2 szklanki mleka
1 marchew
papryka zielona
cebula
sałata
pomidor
2 ogórki zielone
gęsty jogurt naturalny
koperek
ząbek czosnku
sól i pieprz

Mąkę, jajko i mleko miksujemy na jednorodną masę, która łatwo spłynie z łyżki (trzeba tutaj mieć w zapasie więcej mąki, w razie gdyby masa wyszła nam za rzadka). Rozgrzewamy olej na patelni i jeden po drugim smażymy naleśniki.

Mięso kroimy w paseczki, solimy, pieprzymy, wrzucamy na patelnię, smażymy aż mięsko się lekko zabrązowi, dorzucamy cebulę pokrojoną piórka i przysmażamy kolejne 10 minut. Zdejmujemy z ognia.

Na etapie trzecim robimy sos: wrzucamy do jednej miseczki jogurt, starty na grubych oczkach tarki i odsączony ogórek, pokrojony drobniutko koperek i wyciśnięty ząbek czosnku. Lekko solimy i wszystko razem mieszamy.

Zostaje nam już tylko pokrojenie reszty świeżych warzyw: ogórka, papryki i pomidora.

Warzywa, mięso z cebulką i sos układamy na naleśniku i zawijamy jak prawdziwego kebaba. Do połowy pakujemy w folię i gotowe:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

FeedCount

Odwiedzili nas