Miło sobie czasem przypomnieć czasy, kiedy mamusia nas karmiła. Pamiętacie placki z jabłuszkami i cukrem pudrem? Otóż okazuje się, że ich przygotowanie jest dziecinnie proste i szybkie. Oto przepis w jaki sposób możemy podarować sobie odrobinę rozkoszy z dawnych czasów.
Składniki:
jedno dorodne słodkie jabłuszko
jedno jajo
mąka
zsiadłe mleko
łyżka cukru
szczypta cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
olej
Do miseczki wrzucamy jajko, mąkę, zsiadłe mleczko, cukier i szczyptę cynamonu. Roztrzepujemy wszystko na gładką masę. Mąki najpierw wrzucamy ze dwie łyżki stołowe, potem dodajemy jeśli masa jest za rzadka, musi ładnym, dość gęstym strumieniem spływać z łyżeczki.
Następnie obieramy jabłko i kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy je do ciasta,
mieszamy.
Na patelni podgrzewamy olej i nakładamy placki tak, aby w każdym placku znalazło się jabłko. Smażymy placki z obu stron na złoto.
Posypujemy cukrem pudrem i jeeeemy!:)
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńTak, tak.... moja mamusia też takie robiła i czasami robi do nadal. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJak ja je uwielbiam!
OdpowiedzUsuńile tej maki i mleka? to chyba podstawowa informacja w przepisach...
OdpowiedzUsuń